Warsztaty kulinarne, które odbyły się 31 marca w naszym przedszkolu były świetnym doświadczeniem, które będą miały powody do powtórzenia. Dzieci już od rana z niecierpliwością czekały na włożenie swoich fartuszków by móc samodzielnie przygotować sobie posiłek.
Na stoliku znajdowały się ułożone na talerzykach: pieczywo, jaja, wędlina oraz warzywa: sałata, szczypiorek, roszpunka, ogórek. Po umyciu rąk dzieci przystąpiły do przygotowania kanapek. Po starannym umyciu rączek i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie podchodziły do stołu z talerzykami, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.
Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najlepiej smakują im kanapki zrobione własnoręcznie, które wyglądały pięknie, kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet największe niejadki zjadały wszystko z apetytem i dlatego musimy to powtórzyć!!!!